Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Amanda Gorman framföra dikten ”The hill we climb” vid invigningen av president Joe Biden 2021. Foto: Patrick Semansky/TT

Försäljningen av Amanda Gormans verk ökar efter förbud

Uppdaterad
Publicerad

En skola i Florida har tagit bort poeten Amanda Gormans dikt ”The hill we climb” från biblioteket, efter klagomål från en förälder. Nu toppar hennes böcker bästsäljar-listor, skriver Rolling Stone.

Poeten Amanda Gorman gjorde stor succé när hon läste dikten ”The hill we climb” när Joe Biden svors in som president. Nu är hon återigen i strålkastarljuset efter att hennes dikt tagits bort från den del av skolbiblioteket som barn under tolv år har tillgång till på en skola i Florida.

Dikten var ett av flera verk som förbjöds för de yngre barnen på skolan efter att en förälder klagade på att de refererade till kritisk rasteori och innehöll ”indirekta hatbudskap”, genusideologi och indoktrinering, skriver Miami Herald.

Om ett barn under tolv år vill läsa boken måste de be om lov från en mediaspecialist och kunna bevisa att de läser på högstadienivå, skriver The Washington Post.

Etta på bästsäljar-lista

Amanda Gorman kommenterade händelsen i ett inlägg på Twitter:

”Majoriteten av de verk som censureras är av queera och icke-vita röster. Jag skrev 'The hill we climb' så att alla unga människor skulle kunna se sig själva i ett historiskt ögonblick.”

Hon skriver också att hon, sedan hon skrev ”The hill we climb”, har fått mängder av brev och videor från barn som inspirerats till att skriva poesi själva.

”Att beröva barn möjligheten att hitta sina egna röster i litteraturen är en kränkning av deras rätt till tankefrihet och yttrandefrihet.”.

Efter bokförbudet i Florida är nu en inbunden utgåva av Gormans dikt, ”The Hill We Climb”, nummer ett på Amazons poesilista och hennes poesisamling ”Call us what we carry” ligger på andra plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.