Amanda Gorman gjorde succé på Kamala Harris och Joe Bidens installationsceremoni. Foto: Patrick Semansky/POOL/EPA/TT

Försäljningssuccé för Amanda Gorman efter Capitol hill-framträdandet

Uppdaterad
Publicerad

Poeten Amanda Gormans kommande diktsamlingar är etta och tvåa på Amazons topplista efter att hon läste sin dikt The hill we climb under installationsceremonin i Washington DC igår.

Det var kändistätt under Joe Biden och Kamala Harris installationsceremoni och efterföljande firande. Men den som fick det största genomslaget av dem alla är den 22-åriga poeten Amanda Gorman som läste sin dikt The Hill We Climb. Boken med samma namn samt diktsamlingen Change sings: A children's anthem ligger i topp på Amazons topplista.

På Twitter uttrycker Amanda Gorman sin tacksamhet och glädje över framgången.

–Tack så mycket till alla för att ha stöttat mig och mina ord. Som Yeats sa: ”For words alone are certain good: Sing, then”.

Dikt om splittringen i USA och vad som väntar

Dikten The hill we climb skrevs färdigt kort efter stormningen av Capitolium. Den anspelar indirekt på denna och på splittringen som råder i USA, men med hopp om att återigen enas och gå vidare som nation. Dikten har hyllats av både tittare och politiska deltagare som var på plats.

De två böckerna har inte publicerats ännu, utan kommer först den 21 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.