Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om de bidragande orsakerna till Ludwig van Beethovens död. Foto: TT

Forskare kartlägger Ludwig van Beethovens död

Uppdaterad
Publicerad

För att förstå Ludwig van Beethovens dödsorsak, har en grupp forskare analyserat hårlockar för att kartlägga den tyska tonsättarens arvsmassa.

Studien, som letts av ett brittiskt forskar-team, menar att bidragande orsaker till Beethovens död var leversjukdom och hepatit B.

Genom att analysera hans hår har forskarna kommit fram till att Beethoven var genetiskt disponerad för leversjukdom. Dessutom innehöll hans hår spår av hepatit B-DNA, vilket tyder på att han hade en hepatit B-infektion, något som kan leda till skrumplever.

– Vi tror att sjukdomen uppstod från ett samspel av genetisk disposition, väldokumenterad kronisk alkoholkonsumtion och hepatit B-infektion, säger Markus Nothen, en av forskarna till AFP.

Kartlagt dryckesvanor

Det råder dock delade meningar kring huruvida Beethoven var alkoholist. Theodore Albrecht, professor emeritus i musikvetenskap vid Kent State University i Ohio, har studerat texter som Beethoven skrev under sin livstid och har genom dem kartlagt kompositörens dryckesvanor.

”Beethoven överskred inte konsumtionsgränsen för att kallas 'alkoholist' såsom vi vanligtvis skulle definiera det idag”, skriver han till The New York Times.

I och med att forskarna nu lyckats fastställa Beethovens genetiska profil, hoppas de att fortsatt forskning också ska kunna förklara kompositörens hörselproblematik.

Ludwig van Beethoven levde mellan 1770 och 1827. Han blev 56 år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.