Första e-sportligan i schack startar i Sverige: ”Vill nå gamers”

Publicerad

Både pandemin och tv-serien The queen's gambit har gjort sitt för att öka allmänhetens intresse för schack det senaste året. Nu lanseras snart den första svenska e-sportsligan i schack.

– Många spelar på mobiler och paddor, men få är organiserade i en förening, säger Håkan Jalling, ordförande i Sveriges schackförbund. 

Någon gång under årets sista månader kommer Sveriges första e-sportsliga i schack gå av stapeln. Vem som helst kan anmäla sig gratis och vara med och tävla i flera olika divisioner, ingen köns- eller åldersuppdelning finns.

Initiativet är ett samarbete mellan Sveriges schackförbund och företaget Fragbite. Daniel Pereaux på E-sports Fragbite Group menar att tv-serien The queen's gambit har gjort sitt för att göra schackspelandet trendigt.

– Försäljningen av schackbräden ökade med 87 procent bara under de första tre veckorna efter att serien var släppt, och nu kommer ju en andra säsong, säger han.

Oorganiserade spelare

Sveriges schackförbund har precis som många andra fått ställa om till en mer digital tillvaro under pandemin.

I den yngre målgruppen ser man att många har börjat spela på sina mobiler och surfplattor, men att få är med i någon schackförening. Håkan Jalling på Sveriges schackförbund hoppas att e-sportsligan kan bli en väg in till att fler organiserar sig i föreningslivet.

– Schackspelandet har upplevt en boom under pandemin och många spelar online. De unga som spelar är en jätteintressant målgrupp som vi gärna vill fånga upp, säger han.

Unga och gamers

Daniel Pereaux bekräftar att det framför allt är de yngre spelarna man riktar sig till. Schackpartierna kommer att strömmas och spelarna och de som är intresserade kommer att kunna följa andras matcher live.

– Ja, vi vill lyfta upp schackspelandet in i finrummen så att säga, alltså in hos e-sportarna och gamingmålgruppen, säger han.

Snart kommer den som vill att kunna anmäla sig till ligan på hemsidan schackligan.se.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.