Johan Landeström är marknadschef på Försvarsmakten och har varit med och skapat den omtalade Pride-kampanjen. Foto: SVT/Försvarsmakten

Försvarsmaktens pride-kampanj rör upp känslor

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmaktens pride-kampanj har rört upp starka känslor både på sociala medier och i debattartiklar.

– Många har tyckt att vi ska använda den svenska flaggan, men det är ju så självklart att vi försvarar Sverige, säger Johan Landeström marknadschef på Försvarsmakten.

Bilden som föreställer beväpnade soldater som håller i en regnbågsflagga under texten ”En flagga värd att försvara” har fått både ris och ros efter att den publicerats bland annat som helsidesannons på Svenska dagbladets framsida under söndagen. Syftet med annonsen är att kommunicera Försvarsmaktens värdegrund.

– Vi försvarar inte bara Sveriges territorium utan också vårt demokratiska statsskick, vår frihet och mänskliga rättigheter och då är Pride ett bra tillfälle att visa det på, säger Johan Landeström marknadschef på försvarsmakten som varit med och utformat kampanjen.

Försvarsmakten vill med kampanjen också tydliggöra sin värdegrund för dem som jobbar på myndigheten eller som funderar på att söka sig dit.

– Om du inte kan stå upp för de demokratiska värdena så kan du heller aldrig försvara dem, säger Johan Landeström.

Mötts av kritik

Många hyllar annonsen på sociala medier, men den har också mötts av mycket kritik. Ivar Arpi, debattör och tidigare ledarskribent på Svenska Dagbladet säger till Expressen att han står bakom budskapet att inkludera människor i Försvarsmakten men att regnbågsflaggan kan ses som en politiskt symbol.

– Det är många som anklagar oss för politisk aktivism i och med det här, men för oss är det väldigt enkelt, det handlar om demokrati och mänskliga rättigheter. Sen är det upp till var och en att göra vilka tolkningar de vill, säger Johan Landeström.

Ivar Arpi och många kritiker på sociala medier menar att Försvarsmakten borde ha använt sig av den svenska flaggan istället för regnbågsflaggan.

– Många har tyckt att vi ska använda den svenska flaggan, men det är ju så självklart att vi försvarar Sverige, säger Johan Landeström.

”Bilden kan läsas som en gränsvakt”

Även journalisten Saga Cavallin kritiserar myndighetens pridekampanj i Dagens Nyheter, men från en annan vinkel. Hon skriver att RFSL återkommande larmat om att hbtq-personer nekas asyl i Sverige, och hon menar att bilden, som är menad att signalera öppenhet, lika gärna kan läsas som en gränsvakt.

– Tolkningen får stå för henne, jag förstår den inte. Det är ju tvärtom så att vi har en försvarsmakt i Sverige som står upp för mänskliga rättigheter, säger Johan Landeström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.