Sveriges Television och Sveriges Radio ligger i topp i förtroende hos svenskarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ny mätning: Historiskt högt förtroende för SVT under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Förtroendet för SVT ökar i alla grupper oavsett ålder, partisympatier eller om man bor i stad eller på landsbygd. Det visar den extrainsatta granskningen av Förtroendebarometern med anledning av coronapandemin.

TV är den nyhetsförmedlare som har ökat i förtroende mest enligt undersökningen gjord av SOM-institutet, som mäter svenskarnas förtroende för medier och institutioner.

– Public service ligger i topp, sen har vi en mellangrupp med TV4 och lokal dagspress och lite längre ned ligger Aftonbladet, säger Ulrika Andersson, docent vid Göteborgs universitet och biträdande föreståndare vid SOM-institutet.

SVT har den högsta uppmätta förtroendenivån någonsin, med 81 procent som uppger högt eller ganska högt förtroende för innehållet.

– Jag är ödmjukt stolt över det historiskt höga förtroende som publiken visar oss. SVT har ansträngt sig till det yttersta för att möta svenska folkets behov i en orolig tid, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande.  

Sveriges Radio ligger på 74 procent, vilket är ungefär samma som mediet hade innan pandemin. Förtroendet har framförallt ökat tydligt för personern i 30-årsåldern för SVT, medan förtroendet för TV4 har ökat i alla åldrar till ett genomsnitt på 57 procent.

Minskat förtroende för tidningar

Alla de medier som har ursprung i det tryckta ordet, som DN och Aftonbladet har en nedgång i förtroende och speciellt bland kvinnor.

– Trots lågt förtroende så vänder man sig ändå dit. Det kan ha att göra med den historik som hänger kvar, som att man till exempel upplever Aftonbladet som mer sensationslysten, säger Ulrika Andersson.

Även den lokala morgontidningen har fått en nedgång i förtroende. Statistiken för den lokala dagspressen har varken ökat eller minskat utan har hamnat i en mer mellanställning. Det beror troligtvis på att det nationella fokuset har riktats om, menar Ulrika Andersson.

– Sen kan det vara så att den rörliga bilden ökar i förtroende för att det är där som presskonferenserna har sänts, att det har gett en viss trygghet att få se en viss person, Anders Tegnell, i rutan. Det spelar nog roll för tryggheten, säger hon.

Behöver ha något att samlas kring

SVT ökar i förtroende för de som är något eller klart till vänster men också bland de som placerar sig till höger. TV4 ökar tydligt bland de som sympatiserar med Sverigedemokraterna, så pass mycket att de går om Vänsterpartiet. Enligt Ulrika Andersson har lägstanivån för förtroende för medierna legat högre under coronavåren än tidigare.

– Anledningen till att man har samlats kring public service och framförallt SVT är att vi tenderar att luta oss åt de traditionella medierna i kristider.

Precis som att regering och riksdag har ökat i förtroende så menar hon att vi behöver något att samlas kring. Enligt henne kan det bero på att vi har samlats kring frågor som dominerats av sjukvård och inte andra ämnen som till exempel kriminalitet.

– När den nya mätningen kommer, kommer vi nog se liknande siffror som vi haft tidigare när den politiska agendan är lite mer normal.

Undersökningen gjordes under april-juni 2020 när pandemin var hittills som mest intensiv. Slumpmässigt urval om 6000 personer blev tillfrågade och knappt hälften svarade.

Förtroendebarometern för medier våren 2020

SVT (81%)

Sveriges Radio (74%)

TV4 (57%)

Lokala morgontidningen (41%)

Dagens Nyheter (40%)

Aftonbladet (17%)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.