Sveriges Television och Sveriges Radio ligger även fortsatt på topp tio i förtroende hos svenskarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Förtroendebarometern: Fortsatt högt förtroende för public service

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna har åter igen högst förtroende för Systembolaget, medan Twitter får en bottennotering. Samtidigt syns en svag förbättring för tilltron till svenska medier. Det visar Förtroendebarometern 2020, som varje år mäter allmänhetens till tro till olika samhällsfunktioner.

Drygt tre fjärdedelar (76 procent) av svenskarna har högt eller ganska högt förtroende för Systembolaget enligt undersökningen, vilket gör att det statliga företaget för andra året i rad toppar listan över vilka institutioner som svenskarna har högst förtroende för.

-Antagligen infriar Systembolaget de förväntningar som folk har, säger Henrik Ekengren Oscarsson, statsvetare vid Göteborgs universitet.

Svensk polis når sin högsta placering någonsin sedan mätningarna började 1997, på 73 procent. Andra institutioner och företag med högt förtroende är till exempel universitet och högskolor (69), Ikea (69), Säpo (66) och sjukvården (62).

Svag ökning i medieförtroende

Förtroendet för public service är fortsatt förhållandevis högt i samhället. Sveriges Radio ligger kvar på 65 procent och en sjätteplats på listan, medan SVT ökar några procentenheter till 62 procent och en niondeplacering.

Även för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet syns en liten förbättring, med 45 respektive 41 procents högt förtroende. Tilltron till kvällstidningarna är däremot fortsatt låg, även om det syns en liten förbättring där också. 16 procent av svenskarna litar i stor utsträckning på Aftonbladet, och 14 procent på Expressen.

Nytt för i år är att man mätt förtroendet för samtliga nyhetsmediers rapportering inom olika områden. Där har sportjournalistiken högst förtroende, på 62 procent, 35 procent har stor tilltro till klimatrapporteringen medan bara 21 av procent av svenskarna har högt förtroende för rapporteringen om invandring.

Polariserad tilltro

Frågan om public service neutralitet har väckt stor debatt under våren – framförallt från Sverigedemokraterna som återkommande kritiserat SR och SVT för att vara partiska i sin rapportering. Och frågan om public service är precis som förra året polariserad mellan partierna.

I genomsnitt har omkring 80 – 90 procent av S-, L-, V-, C- och MP-väljarna högt förtroende för public service, men hos KD, M och SD syns en lägre tilltro. Bland kristdemokrater har ca 60 procent högt förtroende, en ökning på 10 procent från förra året.

Moderaterna har 54 respektive 58 procent högt förtroende för SVT respektive SR, medan Sverigedemokraterna har lägst förtroende. Hos SD-väljarna har 30 procent högt förtroende för SVT, och 34 för SR.

Mätningen består av 1 200 webbintervjuer och gjordes i mitten av februari.

TOPPEN:

Systembolaget (76%)

Polisen (73%)

Universitet/högskolor (69%)

IKEA (69%)

Säpo (66%)

SR (65%)

Skatteverket (64%)

Domstolarna (63%)

SVT (62%)

Sjukvården (59%)

BOTTEN:

Twitter (6%)

Facebook (7%)

Flashback (8%)

TV3 (10%)

Arbetsförmedlningen (12%)

Expressen (14%)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.