Sveriges Radio och Linus Bylund (SD) Foto: Jessica Gow och Per Larsson/TT

Linus Bylund (SD): Straffa journalister som är partiska

Uppdaterad
Publicerad

I en intervju med tidningen Fokus säger Linus Bylund (SD), som är ledamot i förvaltningsstiftelsen för SVT, SR och UR, att han vill att enskilda journalister ska kunna straffas för partiskhet.
– Det är ingen som blir av med lönen i två månader, eller får sparken. Det hotet måste finnas där, säger Bylund.

I dagens läge är det endast företaget i sig som kan fällas av Granskningsnämden, som prövar om innehållet i radio- och tv-program följer de regler som finns för sändningarna. Linus Bylund menar att det här även ska kunna gälla enskilda journalister.

– Jag vill ju se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden. Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger Linus Bylund till tidningen Fokus och fortsätter:

– Jag säger inte att vi ska sparka ut varenda journalist som inte gör som jag säger. Det är självklart. Men det måste finnas där. Överträder man sina befogenheter som anställd i folkets mediekanal och lurar folket, för det är ju en antidemokratisk handling – att sprida fake news, att ta ställning i det som uppfattas som nyheter – då missbrukar man ju ett väldigt tungt förtroende som man fått av folket för folkets pengar och inte för att driva opinion mot folket, säger Linus Bylund till Fokus.

S: ”Det är inte politiker som ska attackera medier”

Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, säger till Kulturnyheterna att Sverigedemokraterna 'propagerar' för att få människor att ifrågasätta public service saklighet och opartiskhet. Hon anser att det i förlängningen handlar om att de vill ändra människors tankesätt gällande den fria journalistiken.

– Att man inte ska lita på fakta, vetenskap eller kvalitativ journalistik. Det i förlängningen blir en fara för demokratin.

– Medier ska granska politiker, det är inte politiker som ska attackera medier, säger hon.

Ville kalla public service-chefer till riksdagen

Förra veckan kunde Kulturnyheterna rapportera att Sverigedemokraterna i ett sammanträde med riksdagens kulturutskott sagt att man vill kalla in cheferna för public service-bolagen. Det här då man ansett att enskilda program brutit i frågan om opartiskhet.

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterade kritiken:

”Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet.”

Kulturnyheterna söker Linus Bylund och Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.