Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna, menar att Sverigedemokraterna går över gränsen i sin kritik mot public service. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ulf Kristersson om SD:s mediekritik: Långt över gränsen för det acceptabla

Uppdaterad
Publicerad

Enskilda journalister ska kunna straffas med indragen lön eller sparken om de är partiska. Det uttryckte Linus Bylund (SD), ledamot i Förvaltningstiftelsen för public service, i tidningen Fokus. Nu reagerar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

På sin Facebooksida skriver Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna gjort ”rejäla övertramp när det gäller mediernas frihet och oberoende”. Det Ulf Kristersson syftar på är två saker. Förra veckan uttryckte Aron Emilsson (SD) i kulturutskottet att man vill tala med cheferna för public service-bolagen då man ansett att enskilda publiceringar inte varit opartiska. Det andra är en intervju med Linus Bylund i tidningen Fokus. Bylund som är ledamot i Förvaltningstiftelsen för SVT, SR och UR säger följande i intervjun:

– Jag vill ju se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden. Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger Linus Bylund i Fokus.

Följderna för en enskild journalist bristande opartiskhet menar han ska vara en indragen lön eller sparken.

Politiker ska hålla ett avstånd från journalistiken

Ulf Kristersson skriver att det är viktigt att diskutera hur uppdraget för public service ska utformas och att Moderaterna anser att public service borde vara ”smalare och vassare.” Men betonar att politiker ska hålla ett avstånd från journalistiken:

”Det finns konstitutionellt reglerade gränser som ska sitta i ryggraden hos politiska beslutsfattare i en demokrati. Dit hör respekten för avståndet mellan politiken och journalistiken. Att kalla TV-chefer till utskottsförhör för innehållet i enskilda program, och att förorda att enskilda journalister ska kunna straffas för en vinkel som kan upplevas osaklig går långt över gränsen för det acceptabla.”

Kulturnyheterna har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer