Trots att förtroendet för svenska medier är stabilt råder en viss osäkerhet huruvida svenska mediers nyhetsbevakning är helt politiskt opartisk. Foto: Lise Åserud/Kjell Gustafsson/NTB/TT

Förtroendet för SVT högt – men vissa tvivlar på opartiskheten

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten av svenskarna har högt förtroende för SVT:s innehåll och svenska medier i allmänhet, visar en ny undersökning av SOM-institutet. Men trots det finns det en viss osäkerhet om huruvida nyheterna är politiskt opartiska. 

Varje år undersöker SOM-institutet vid Göteborgs Universitet, svenska folkets åsikter gällande politik, livsstil- och media. På onsdagen presenterades årets nya undersökning över svenskars medieförtroende.

– Nyheter i svenska medier uppfattas i allmänhet som mycket tillförlitliga, säger Ulrika Andersson, medieforskare på SOM-institutet under en presentation av undesrökningen.

Public service ligger, likt föregående år, i topp. Omkring 75 procent som svarat säger att de har högt förtroende för SVT och Sveriges Radios innehåll.

Högerväljare litar mindre på nyheternas opartiskhet   

Trots att förtroendet för svenska medier är fortsatt stabilt råder ändå en viss osäkerhet huruvida svenska mediers nyhetsbevakning är helt politiskt opartisk. Särskilt bland de som röstar på partier som Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, visar SOM-institutets mätningar.

– Beroende på vad man tar upp och vilka ämnesområden man väljer att fokusera på så kan man ju uppfatta innehållet olika beroende på vem man är och var man står ideologiskt, säger Ulrika Andersson.

Runt hälften av högerväljarna uppger att de inte litar på att nyheterna är politiskt opartiska. Även bland de som röstar på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, är lite mer än en tredjedel osäkra på nyheternas opartiskhet.   

Varken mest åt höger eller vänster  

Det finns däremot ingen allmän uppfattning om åt vilket håll svenska mediers nyhetsrapportering tenderar att dra åt mest politiskt. De allra flesta uppger att de inte uppfattar om medierna lutar mer åt ett visst håll. Tydligast utmärker det sig att ungefär var sjätte person uppfattar Aftonbladet som klart åt vänster och Svenska Dagbladet klart åt höger. Var tionde person uppfattar att SVT är klart åt vänster.  

SOM-undersökningarna

SOM-institutet är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. Institutets har genomfört undersökningar varje år sedan 1986 som används inom flera forskningsområden, i media och av politiker. Undersökningarna utgår från teman på ”Samhälle”, ”Opinion” samt ”Medier” och skickas ut varje höst till mer än 30 000 slumpmässigt utvalda personer i Sverige. Svarsfrekvensen brukar ligga på runt hälften av de slumpmässigt utvalda personerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.