Svenska Akademien, som tidigare delat ut pengar till den klubb som drivits av kulturprofilen, har kapat det ekonomiska stödet. Foto: TT

Förundersökning inledd mot kulturprofilen – åklagare bekräftar

Publicerad

Kammaråklagare Christina Voigt vid Citykammaren bekräftar att hon har inlett en förundersökning mot den så kallade kulturprofilen.
– Jag kan bekräfta att det har kommit in anmälningar och en förundersökning har inletts. Men mer än det kan jag inte säga, säger hon till Kulturnyheterna.

Åklagarmyndigheten vid Citykammaren i Stockholm bekräftar att en förundersökning mot mannen inletts, men vill inte närmare gå in på vad denna gäller.

– Jag kan bekräfta att det har kommit in anmälningar och en förundersökning har inletts. Men mer än det kan jag inte säga, säger kammaråklagare Christina Voigt till Kultunyheterna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet gäller förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen, som har nära kopplingar till Svenska akademin, ett fall av sexuellt ofredande. Fem andra anmälningar mot mannen har, enligt tidningen, lagts ned.

Kopplingar till Svenska akademien

Anklagelserna mot kulturprofilen tog sin början 21 november då Dagens Nyheter publicerade en artikel där 18 kvinnor berättade om hur mannen utsatt dem för sexuella trakasserier och övergrepp.

Svenska Akademien, som tidigare delat ut pengar till den klubb som drivits av kulturprofilen i Stockholm, meddelade därefter att man vill kapa det ekonomiska stödet.

Under de följande veckorna har allt fler detaljer framkommit kring kulturprofilen och dennes relation till Svenska akademin.

Sara Danius, institutionens ständiga sekreterare, har också meddelat att man anlitat en extern advokatbyrå för att utreda relationerna mellan akademiens ledamöter och den anklagade mannen.

SVT söker kulturprofilen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kulturprofilen

Mer i ämnet