Inslag om Gunnar Smoliansky av reporter Sindra Grahn och fotograf Bo Blomberg. Foto: TT/Staffan Löwstedt

Fotografen Gunnar Smoliansky är död

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges största fotografer, Gunnar Smolianksy, har dött, 86 år gammal. Han föddes i Visby 1933 och har sedan början av 50-talet ägnat sig åt fotografin.

– Pappa dog lugnt och fridfullt i sitt hem. Han ska vara med sin mamma och pappa nu. Det är så det är bestämt, säger Peter Smoliansky, musiker och son till Gunnar Smoliansky till Kulturnyheterna.

Gunnar Smoliansky var en av Sveirges mest betydelsefulla fotografer. Hans långa karriär började med industri- och reportagefotografi innan han blev frilans i mitten av 60-talet.

Hans poetiska, svartvita bilder är ofta tagna i vardagliga miljöer och visar små, men betydelsefulla detaljer. De har bland annat ställts ut på Hasselblad center i Göteborg, Kulturhuset och Moderna Museet i Stockholm.

– Det är otroligt sorgligt. Det är en av de största inom svenskt fotografi som har gått bort. Han arbetade analogt och var en fantastisk kopist. Han fotograferade konstant, han verkligen levde och andades fotografi, säger Dragana Vujanovic Östlind, chefsintendent på Hasselbladstiftelsen. 

Gunnar Smoliansky från utställningen Moment på Moderna museet i Stockholm. Foto: TT/Staffan Löwstedt

Gunnar Smoliansky är bland annat känd för att ha skildrat kända platser i Stockholm under 70-talet, som Slussen, Sergels torg och flanörbilder från livet under tidigt 60-tal på Södermalms gator.

– Han var bosatt i Stockholm och grävde där han stod. ”En bild i taget” var hans motto och han arbetade långsamt. Det är väldigt speciellt i dag med så många som fotar digitalt, säger Dragana Vujanovic Östlind och fortsätter:

– Gunnar Smolianskys bilder är i småformat och man är tvungen att komma väldigt nära på utställningar för att se hur otroligt fint framtagna de är.

2011 tilldelades han Prins Eugenmedaljen av kung Carl XVI Gustaf för ett ”ett konsekvent och lågmält konstnärskap”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.