Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Litteraturvetaren Agneta Rahikainen har sammanställt Edith Södergrans dikter med hennes ganska okända fotografier i en ny bok. I klippet hör du mer om Edith Södergrans fotografier. Foto: TT/SVT

Edith Södergrans fotografier lyfts fram i ny bok

Uppdaterad
Publicerad

Modernistisk pionjär och begåvad fotograf. Få vet att den finlandsvenska poeten Edith Södergran intill sitt skrivande var lika aktiv som fotograf. Nu, hundra år efter hennes död lyfts fotografierna fram i flera böcker.

– Det är olika världar som möts, säger litteraturvetaren Agneta Rahikainen. 

I boken “Världen är min” har litteraturvetaren Agneta Rahikainen och galleristen Eira Sillanpää sammanställt några av Edith Södergrans mest kända dikter med hennes ganska okända fotografier.  

Boken riktar sig till en yngre publik och visar en ny sida av den älskade och mytomspunna poeten. 

– Den här kombinationen skapar på sätt och vis ett nytt konstverk som antingen öppnar dikten eller bilden på ett nytt sätt, säger Agneta Rahikainen.

”Bryter mot mytbilden”

Fotografierna föreställer allt från själporträtt, sjukhusvistelser till vardagliga betraktelser. Och enligt Agneta Rahikainen visar den värld som Edith Södergrans dikter uppstod ur.

– Det som klart intresserar henne är människor. Det är jättemycket kvinnor som arbetar i trädgården, som promenerar ute i naturen och ibland i ganska absurda situationer, säger hon.

Agneta Rahikainen har forskat på Edith Södergran i över trettio år och skrivit flera böcker om poeten. Med sin nya bok ville hon visa hur den modernistiska poeten, till skillnad från den bild som tidigare presenterats, levde ett rikt vardagsliv.

– Vi vet ganska lite om hennes om hennes liv och umgänge. De flesta på bilderna är oidentifierade men samtidigt vidgar de hennes värld och bryter mot mytbilden av henne som ensam, säger Agneta Rahikainen.

Hyllas under året

Edith Södergran föddes 1892 i Sankt Peterburgs av svenskspråkiga föräldrar. Hon debuterade som 24-åring med diktsamlingen “Dikter” 1916 och gav därefter ut ytterligare fyra diktsamlingar, den sista två år efter hennes död. Södergran dog i tuberkulos 31 år ung.

I år är det hundra år sedan Södergran gick bort och under året hyllas poeten genom flera böcker och utställningar som lyfter fram hennes fotografier.

I klippet hör du mer om den nya boken om Edith Södergran fotografier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.