Kulturminister Parisa Liljestrand (M). Foto: Marko Säävälä/TT

Från och med nu gäller samma regler för playsändningar som för marksänd tv

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har fattat beslut om att villkoren för public service ska vara samma oavsett om det gäller tv- och radiosändningar eller poddar och playtjänster.

Villkoren om bland annat opartiskhet, saklighet, genmäle och sponsring, som nu ska vara utsändningsneutrala, börjar gälla den 10 juli och gäller till slutet av 2025 då nuvarande tillståndsperiod tar slut.

”De villkor som nu blir aktuella är de som bedöms som grundläggande för verksamheten och för allmänhetens förtroende för verksamheten. Besluten är ett första steg mot en teknikneutral reglering, i avvaktan på förslagen från den parlamentariska public service-kommittén”, säger kulturminister Parisa Liljestrand (M) i ett pressmeddelande.

Tv- och radiolagen

1 juli trädde ändringar i tv- och radiolagen i kraft. Det betyder att villkor kan sättas upp för radio och tv som sänds av public serviceföretagen på internet.

Ändringarna i radio- och tv-lagen innebär också att Granskningsnämnden för radio och tv får granska om public service-företagen följer de villkor som ställts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.