Stringtrosan: Skandalplagget som gör ständig comeback

Publicerad

Den provocerande lilla tygtrekanten som stack upp ur var och varannan byxlinning kring millennieskiftet har gjort comeback. Nutida kändisar som Rihanna, Kim Kardashian och Nicki Minaj är stora fans av det lilla plagget. Men stringtrosan bär på nya ideal kring kropp och sexualitet sen vi såg den sist, tror journalisten Helle Schunnesson.

När ismannen Ötzi frös ihjäl i de italienska alperna för 5 000 år sedan hade han en string mellan skinkorna. Det hade även mykenerna på de grekiska öarna under bronsåldern. Japanska sumobrottare har haft den i hundratals år och jägar-samlare var också fans. Stringen har varit med genom nästan hela historien.

Men i sin nuvarande form, som en erotiskt laddad trosa för kvinnor, föddes den 1939. Då bestämde New Yorks borgmästare Fiorello La Guardia att strippor inte längre fick vara nakna på scen. Så stripporna uppfann ett så litet plagg som möjligt att täcka sig med.

Sedan skulle det dröja några decennier innan stringtrosan slog igenom på den breda marknaden. Men då skedde det med buller och bång.

– Stringtrosan kom in i modebilden på 90-talet. Då ser man en stor uppgång i klädbranschen, säger kostymören Sanna Nyström.

Monica Lewinsky visar stringen

Och kanske hade Monica Lewinsky ett finger med i spelet. När Starr-rapporten, den åklagarledda undersökning som beskrev president Bill Clintons samröre med Monica Lewinsky, släpptes 1998 kom det fram att Lewinsky flirtat med Bill Clinton genom att dra upp kavajen för att visa sin string på en fest.

Rapporten gjorde det tydligt att allmänheten inte riktigt visste hur en stringtrosa fungerade. Hade Monica Lewinsky tagit av sig byxorna mitt på festen? Förvirringen fick tidskriften Slate att ringa en underklädesbutik som fick förklara stringtrosans konstruktion för läsarna: Nej, det är vanligt att dra upp stringen ovanför byxorna för att visa en så kallad ”whale tail” i svanken.

Några år senare undrade ingen längre. På andra sidan millennieskiftet var trekant av tyg i svanken högsta mode.

– Kroppsformen skulle helst vara helt platt, jeansen skulle vara så låga att man nästan såg fittan. Sen stringen till det då, säger Helle Schunnesson som är journalist på P3.

”Man vill ju alltid provocera med modet”

Medan Sisqo trallade ”thong-tha-thong-thong-thong” på MTV, Paris Hilton och Nicole Richie var odrägliga i tv-serien The simple life och Britney Spears var ”not a girl, not yet a woman” pekade stringtrosans försäljningskurvor uppåt. Enligt Fortune såldes 123 miljoner stringtrosor i USA år 2002, mer än dubbelt så många som fyra år tidigare.

Men sen svängde modets pendel. Försäljningen började dala.

– Vid mitten av 2000-talet dör ju stringen. Du kan inte vara mer ute än att ha string på dig, säger Helle Schunnesson.

Magasin som Cosmopolitan och New York Times deklarerade stringtrosans död.

– Man vill ju alltid provocera med modet. Att visa stringtrosan var ett sätt att göra det och sticka ut litegrann. Sen började alla ha det, och då är det inte intressant längre, säger Sanna Nyström.

Nicki Minajs bästa sovplagg

Men nu har pendeln svängt tillbaka. Kim Kardashian fotograferas i en 20 år gammal Gucci-string. Rihanna paddlar omkring i en pool med stringbikini. Miley Cyrus, Lady Gaga och Sophia Vergara går omkring i string på stranden. Nicki Minaj berättar gärna att det är hennes bästa sovplagg.

Enligt Helle Schunnesson ljöd startskottet för stringens andra våg när Rihanna anlände till CDFA-galan 2014.

– Då hade hon ju en helt sjuk outfit. En genomskinlig, hellång klänning som är täckt i diamanter så att hela hon glittrar. Och hon är helt naken under klänningen, så när som på en string, säger Schunnesson.

– Det är det första minnet jag har av att få se stringen i modern tid. Och efter det börjar den plockas upp igen. Alla coola tjejer börjar ha string under nakenklänning på röda mattan.

Ett nytt kroppsideal

Men stringtrosan ser inte riktigt likadan ut nu som under Paris Hilton-eran. Den sticker inte hemlighetsfullt upp ovanför byxlinningar längre, utan är där för att exponera. Det hänger ihop med ett nytt kroppsideal, tror Sanna Nyström.

– Mode handlar mycket om kontraster. Under 2000-talet hade vi ”heroin chic”. Nu har vi gått mot en kurvigare kropp, som Nicki Minaj och Kim Kardashian till exempel. Deras tillgång är ju rumpan, och då är det klart att string blir aktuellt för att visa den, säger hon.

Helle Schunnesson drar samma slutsas: Förr använde man stringen för att visa stringen, idag använder man stringen för att visa röven.

– Den skymtande stringen som var inne på 00-talet handlade om att någon ”kom på” en med att ha string. Men idag är det som att det inte finns något att dölja. Man är väldigt öppen med sin kropp och sin sexualitet. Man får lov att vara sexig, får lov att ha porriga underkläder. Det finns någon ny feminism i det, säger hon.

Se SVT Edits minidokumentär ”Stringtrosan – troslådans dramaqueen” på SVT Play här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer