Rosor under träden av Gustav Klimt (1905) Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot betraktar målningen som nu lämnas tillbaka.

Frankrike återlämnar Klimt-tavla – såldes i desperation till nazistsympatisör

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike återlämnar en Klimt-målning till rättmätiga ägarens arvtagare i Österrike. Målningen tillhörde en judisk kvinna som tvingades sälja den till skampris när nazisterna invaderade Österrike. Hon deporterades senare till Polen där hon dog.

Nora Stiasny sålde målningen Rosor under träden av Gustav Klimt till en nazistsympatisör när Österrike invaderades av nazister 1938, för att hon var i desperat behov av kontanter.

Nora Stiasny deporterades till Polen kort efter att hon sålt verket, och dog där. När franska staten 1980 köpte verket på auktion till Musée d’Orsay kände de inte till den tragiska historien. Nu återlämnas verket till hennes arvtagare, rapporterar bland annat Reuters.

– Beslutet illustrerar vårt engagemang för rättvisan och för familjerna som utsatts för plundring, sa Frankrikes kulturminister Roselyne Bachelot.

Roselyne Bachelot kallar Rosor under trädet, som målades av Gustav Klimt år 1905, ett mästerverk.

Verket är inte det enda som på senare tid återlämnats till judiska familjer som blivit av med konsten under orättvisa omständigheter. Nyligen återlämnade till exempel Moderna museet i Stockholm ett verk av Oskar Kokoshka som nazister beslagtog från ett galleri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.