Moderna museet i Stockholm Foto: Kjell Gustafsson/TT

Moderna museet återlämnar konst stulen av nazisterna

Uppdaterad
Publicerad

Moderna museet återlämnar målning till judiska galleristen Alfred Flechtheims arvingar. Målningen hamnade i Sverige under 30-talet, efter att ha blivit stulen av nazister.
– Det är en otrolig lättnad för oss att bli av med verket, säger Daniel Birnbaum, chef för moderna museet till DN.

Målningen hittade sin väg till Sverige under 30-talet, efter att ha plundrats av nazisterna från den judiska galleristen Alfred Flechtheim. Fram tills nu har Oskar Kokoshkas målning Marquis Joseph de Montesqui-Fezenac ingått i museets samlingar, men nu har museet beslutat att återlämna tavlan, skriver DN.

I över två år har galleristens släktingar kämpat för att konstverket ska restitueras, något som visade sig vara en tidskrävande process för Moderna museet att ta ställning till.

Knepiga ägarförhållanden

Det som har tagit tid, var att reda ut målningens ägarförhållanden. Det faktum att målningen hängt på Alfred Flechtheims galleri var inte bevis nog att styrka äganderätten av konstverket.  

– Det finns en handfull andra potentiella ägare, men steg för steg har vi lyckats utesluta att det var någon av dem. Den starkaste indikationen är att det var Flechtheim själv som ägde verket, säger Birnbaum, till DN.

– Det är en otrolig lättnad för oss att bli av med verket. I en statlig samling av modern konst som är en av Europas mest exemplariska, vill vi inte ha något verk som kastar skugga över en i övrigt beundransvärd samling.

Målningen kommer att tas ur samlingen inom en snar framtid.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.