Frankrike ger ut Woody Allens bok

Uppdaterad
Publicerad

Efter hård kritik mot förlaget Hachette valde de att dra in Woody Allens självbiografi. I Frankrike planeras dock boken att ges ut.

Det franskägda förlaget Hachette mötte hård kritik efter att ha tänkt ge ut den övergreppsanklagade Woody Allens självbiografi Apropos of Nothing. Flera förlagsanställda lämnade sina arbetsplatser, och Woody Allens barn Dylan och Ronan Farrow, som tagit avstånd från Allen, har kritiserat boken då Ronan gett ut en bok på samma förlag. Hachette valde då att dra tillbaka utgivningsplanerna.

Men nu uppger förlaget Éditions Stock att de kommer att ge ut boken i Frankrike den 29 april, samma dag som den var planerad att komma ut i USA. Det rapporterar Dagens nyheter.

”En sorg för yttrandefriheten”

Förläggaren Manuel Carcassonne säger att beslutet att dra in boken är ”en sorg för yttrandefriheten”.

Även författaren Stephen King kritiserade beslutet på Twitter: ”Jag bryr mig inte om Woody Allen. Det är den som blir tystad härnäst som oroar mig. När du väl börjar, så är den nästa alltid lättare”.

Woody Allen är anklagad för att ha utsatt sin adoptivdotter Dylan Farrow för sexuella övergrepp när hon var 7 år gammal. Han har ständigt nekat till anklagelserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.