Woody Allen Foto: Thibault Camus/AP/TT

Woody Allens självbiografi stoppas efter hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

Förlaget Hachette kommer inte längre ge ut filmregissören Woody Allens självbiografi. Detta efter kritik från företagets anställda och Allens barn Dylan och Ronan Farrow. Woody Allen är anklagad för att ha förgripit sig på sin dotter Dylan Farrow, något han nekar till.

Det franskägda förlaget Hachette hade först tänkt ge ut den övergreppsanklagade Woody Allenssjälvbiografi Apropos of Nothing, men drar nu tillbaka planerna efter hård kritik. Woody Allen är anklagad för att ha utsatt sin adoptivdotter Dylan Farrow för sexuella övergrepp när hon var 7 år gammal. Han har ständigt nekat till anklagelserna.

Anställda lämnar förlaget i protest

I protest mot utgivningen av boken har flera anställda lämnat sina arbetsplatser. Även Woody Allens barn Dylan och Ronan Farrow, som tagit avstånd från Allen, har kritiserat boken då Ronan gett ut en bok på samma förlag.

På Twitter skriver Dylan Farrow: ”Hachettes utgivning av Woody Allens självbiografi är djupt upprörande för mig personligen och ett svek mot min bror vars modiga rapportering, kapitaliserad av Hachette, gav röst till överlevande av sexuella övergrepp av mäktiga män”.

Dylan Farrow skriver även att hon inte blivit kontaktad för att faktakolla innehållet i boken.

Stephen King: ”Det är den som blir tystad härnäst som oroar mig”

I ett pressmeddelande skriver förlaget: ”Beslutet att ställa in utgivningen av Allens bok var svårt att ta. Vi tar relationerna till våra författare på stort allvar och drar inte in böcker lättvindigt. Vi har gett ut och kommer att fortsätta ge ut problematiska böcker. Som förläggare säkerställer vi dagligen att olika röster och perspektiv får komma till tals”.

En person som har kritiserat valet att inte ge ut boken är författaren Stephen King. På sin Twitter skriver han: ”Jag bryr mig inte om Woody Allen. Det är den som blir tystad härnäst som oroar mig. När du väl börjar, så är den nästa alltid lättare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer