Frankrike inför ”porrpass” – väcker debatt i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Frankrike är nu på väg att införa porrpass, alltså ett system som ska säkerställa att besökare på porrsajter är över 18 år. Även i Sverige lyfts röster för ett liknande system.

– Det behöver ske över hela världen och inte bara i enskilda länder, säger Olga Person, ordförande för Unizon. 

Bakgrunden till förslaget är en utredning av den franska porrindustrin som presenterades av senaten förra året. I utredningen beskrevs en värld av systematiska övergrepp, och en av de åtgärder som föreslogs var hårdare kontroll av porrsajter och vilka som kan nå dem.  

Det har lett till att digitaliseringsminister Jean-Noël Barrot utlovat ett verifieringssystem som ska säkerställa porrkonsumenternas ålder. Försök ska pågå redan nu, och systemet förväntas vara på plats senare i år. I Sverige är bland andra förbundet för kvinno-, tjej- och ungdomsjourer, Unizon, för ett liknande system. 

– Nyttan skulle först och främst vara att barn oavsiktligt inte skulle mötas av en väldigt kvinnohatande industri som ofta är väldigt explicit även på första sidan, säger Olga Persson, ordförande för Unizon. 

Svårt att kontrollera

De porrsajter i Frankrike som inte följer verifieringssystemet kommer riskera att bli nedstängda. Men att kontrollera att porrsajterna faktiskt använder systemet och att konsumenterna inte kringgår det med hjälp av till exempel VPN-tjänster kommer bli svårt, menar Jannike Tillå, kommunikationschef på Internetstiftelsen.

– Vi kan inte kontrollera internet, det är globalt. Hur ska vi säkerställa att alla porrsajter på det globala internet faktiskt begär identifikation?

Kan vara ett integritetsproblem 

I såväl Frankrike som Sverige finns en oro för att porrpassen kan bli en inskränkning av medborgarnas integritet, och att det ska skapas som ett register över porrkonsumenterna. Både Jannike Tillå och Olga Persson betonar dock att barnens integritet och rätt att slippa exponeras för porr är det viktigaste i frågan. 

– Men det är klart att när man tänker på vad som kan hända om en sådan här lista finns, så blir man också fundersam, säger Jannike Tillå. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.