Den grävande journalistiksajten Mediapart hävdar att chefredaktören Edwy Plenel (bilden) är en av de journalister som Marocko spionerat på. Arkivbild. Foto: Francois Mori/TT

Frankrike utreder spionage mot journalister

Publicerad

Åklagare i Paris öppnar en utredning kring anklagelserna om att marockansk säkerhetstjänst använt det israeliska övervakningsprogrammet Pegasus för att spionera på flera franska journalister.

Bland de som ska ha drabbats finns en rad franska medier, däribland den grävande nyhetssajten Mediapart, dagstidningen Le Monde, nyhetsbyrån AFP och tidningen Le Canard Enchaîné.

Nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister, journalister och politiker runt om i världen kan ha övervakats med hjälp av Pegasus, utvecklat av det israeliska teknikföretaget NSO, rapporterade The Guardian och andra internationella medier i helgen.

Marocko nekar till att ha använt programmet för att spionera på franska journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.