Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spionprogrammet kräver inte att mottagaren klickar på någonting – här förklarar David Jacoby hur en ”zero-click”-attack går till Foto: SVT/Daniella Cheslow/TT

Spionprogram användes mot journalister och politiker

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister, journalister och politiker runt hela världen kan ha övervakats via ett spionprogram för mobiltelefoner, utvecklat av ett privat företag i Israel.

– När det är riktat mot frihetskämpar och journalister tycker jag man har gått över en gräns, säger David Jacoby, it-säkerhetsexpert.

Pegasus är ett spionprogram som utvecklats av det israeliska övervakningsföretaget NSO. Enligt NSO förbinder sig dess kunder att enbart använda tekniken i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

Men en läcka visar att kunderna – däribland underrättelsetjänster i stater som Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Ungern – har bedömt att nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister, journalister och politiker skulle vara intressanta att övervaka.

Alla dessa har inte hackats. Men forensiska analyser utförda av människorättsorganisationen Amnesty Internationals säkerhetsavdelning visar spår av det israeliska spionprogrammet på flera av de drabbades telefoner.

Ovanlig attack

Pegasus infiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting och kan ge tillgång till e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

– Det är ingenting nytt att skadlig kod sprids, men vi ser väldigt få av den här typen av sårbarheter på just IOS (Apples operativsystem, reds. anm). Det är det som gör det speciellt, säger David Jacoby.

Internationella medier utsatta

Det är Amnesty International och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories som kommit över listan med telefonnummer och därefter delat det läckta materialet med medier som deltagit i granskningen.

Bland de som staterna misstänks ha velat spionera på finns journalister på internationella nyhetsbyråer, stora dagstidningar samt tv- och radiokanaler. Bland andra nämns AFP, AP, Reuters, The Wall Street Journal, CNN, Al-Jazira, France 24 och El País. På listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spionprogrammet kräver inte att mottagaren klickar på någonting – här förklarar David Jacoby hur en ”zero-click”-attack går till. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.