Spionprogram användes mot journalister och politiker

Uppdaterad
Publicerad

Aktivister, journalister och politiker runt hela världen kan haövervakats via ett spionprogram för mobiltelefoner, utvecklat avett privat företag i Israel.

– När det är riktat mot frihetskämpar och journalister tycker jag man har gått över en gräns, säger David Jacoby, it-säkerhetsexpert.

Pegasus är ett spionprogram som utvecklats av det israeliska övervakningsföretaget NSO. Enligt NSO förbinder sig dess kunder att enbartanvända tekniken i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

Men en läcka visar att kunderna – däribland underrättelsetjänster istater som Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Ungern – harbedömt att nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister,journalister och politiker skulle vara intressanta att övervaka.

Alla dessa har inte hackats. Men forensiska analyser utförda avmänniskorättsorganisationen Amnesty Internationalssäkerhetsavdelning visar spår av det israeliska spionprogrammet påflera av de drabbades telefoner.

Ovanlig attack

Pegasusinfiltrerar mobiltelefoner utan att mottagaren behöver klicka på någonting och kan ge tillgång till e-post,meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighetaktivera mikrofonen.

– Det är ingenting nytt att skadlig kod sprids, men vi ser väldigt få av den här typen av sårbarheter på just IOS (Apples operativsystem, reds. anm). Det är det som gör det speciellt, säger David Jacoby.

Internationella medier utsatta

Detär Amnesty International och den ideella medieorganisationenForbidden Stories som kommit över listan med telefonnummer ochdärefter delat det läckta materialet med medier som deltagit igranskningen.

Bland de som staterna misstänks ha velat spionera påfinns journalister på internationella nyhetsbyråer, storadagstidningar samt tv- och radiokanaler. Bland andra nämns AFP, AP,Reuters, The Wall Street Journal, CNN, Al-Jazira, France 24 och ElPaís. På listan finns bland annat tvånummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalistenJamal Khashoggi nära.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.