Frankrikekännaren: Charlie Hebdo vill visa att de inte viker sig

Uppdaterad
Publicerad

Satirtidningen Charlie Hebdo har återpublicerat sina kontroversiella Muhammedkarikatyrer.

– De gör det för att de är arga. Det är ett sätt att visa att ”vi inte viker oss”, säger Frankrikekännaren och utrikesreportern Christian Catomeris.

Idag inleddes rättegången mot fjorton personer som misstänks för inblandning i terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Samtidigt återpublicerar tidningen de omstridda karikatyrerna av profeten Muhammed. Christian Catomeris säger att tidningen motiverar publiceringen med att de driver frågan om yttrandefrihet.

Efter terrorattacken mot tidningen 2015 var solidariteten med tidningen stor och många tecknade prenumerationer för att stödja tidningen.

Tungt beväpnad polis skyddar redaktionen

– De fick en massa pengar, men som personer var de helt trasiga. Man hade sett sina kollegor avrättas framför sig på redaktionen, säger Christian Catomeris.

Tidningen har därefter nästan förlorat alla stödprenumeranter och jobbar numer under helt andra villkor än innan attentatet. De jobbar mer eller mindre instängda med tungt beväpnad polis på plats för att skydda redaktionen.

– Det är svårt för en del av dem att leva på en sådan redaktion, säger Christian Catomeris.

Se intervjun med Christian Catomeris i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.