Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Den franska satirtidningen Charlie Hebdo utsattes för en terrorattack i januari 2015. Foto: AP/TT

Charlie Hebdo ger ut omstridda Muhammedteckningar på nytt

Publicerad

På onsdag inleds rättegången mot fjorton personer som misstänks för inblandning i terrorattacken mot Charlie Hebdos redaktion i Paris 2015. Samma dag väljer satirtidningen att återpublicera sina kontroversiella Muhammedkarikatyrer.

Medarbetarna på den franska satirtidningen säger att de länge väntat på rätt tillfälle att publicera teckningarna av den islamske profeten.

”Sedan januari 2015 har vi flera gånger uppmanats att publicera karikatyrer av Muhammed.”

”Vi har vägrat att göra det, inte för att det är förbjudet – lagen tillåter det – utan för att det krävs en god anledning. En meningsfull anledning som tillför något till debatten”, skriver Charlie Hebdo enligt The Guardian.

Karikatyrerna publicerades först i den danska tidningen Jyllands-Posten 2005 och året därpå följde den franska satirtidningen efter. Båda upplagorna möttes av stora protester från muslimska grupper som ansåg att satriska bilderna var kränkande.

”Allt detta, på grund av detta”

En av de illustrationer som pryder onsdagens omslag har ritats av den välkände franske tecknaren Jean ”Cabu” Cabut, som var bland de 12 personer som dödades när två gärningsmän tog sig in i tidningens lokaler i januari 2015 och öppnade eld. 

”Allt detta, på grund av detta”, lyder rubriken på framsidan.

Utöver de tolv personer som sköts ihjäl på Charlie Hebdo, sköts en polis till döds av en tredje gärningsman som sedan tog 16 personer som gisslan i en judisk matbutik och mördare ytterligare fyra. Efter en enorm polisinsats dödades samtliga gärningsmän.

Misstänkta medhjälpare i rätten

Kort därefter tog terrornätverket al-Qaida på sig skulden för attacken mot Charlie Hebdo, och Islamiska staten (IS) sa sig ligga bakom attacken mot den judiska matbutiken.

De personer som nu lagförs misstänks för att ha tillhandahållit vapen och logistiskt stöd åt terroristerna. Flera av de anklagade har tidigare hävdat att de kände till att ett brott skulle begås men inte att det rörde sig om ett massmord.

Domstolsförhandlingarna kommer att pågå fram till mitten av november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer