Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin. Foto: SVT/Vianney Le Caer/AP/TT

Fredrik Sahlin: ”Ett strypgrepp på den globala filmmarknaden”

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes kommer inte att hållas i maj i år som planerat – på grund av coronaviruset. Istället siktar man på sommaren, men huruvida det kommer att gå vet i dagsläget ingen. Kulturnyheterna har pratat med tre filmjournalister om vad ett inställt Cannes skulle kunna innebära.

En inställd festival skulle få enorma konsekvenser, menar Kulturnyheternas filmkritiker Fredrik Sahlin.

– Det är som ett strypgrepp på hela den globala filmmarknaden. Festivalen är stor och en av de finaste men framförallt är det en marknad där filmspelare från hela världen säljer och köper nästa och nästnästa års filmer på synopsisbasis. Det innebär att det skulle påverka kommande års filmutbud ganska så rejält, säger han.

Coronaviruset och kulturen

Christina Jeurling Birro är kulturjournalist och filmvetare. Enligt henne skulle årets Cannes-festival ha blivit speciell.

– Det skulle ha varit ett historiskt år. Man hade just haft Oscarsvinnaren Parasite där som hade vunnit Palme d'Or. Regissören Spike Lee som har en lång historia med sina filmer i Cannes hade valts som den första svarta jurypresidenten i Cannes historia, säger hon.

Men Roger Wilson, filmkritiker på Sveriges radio, tror att detta också skulle kunna leda till andra sätt att genomföra festivaler, så som man till exempel fått göra med pågående Copenhagen Dox i Köpenhamn.

– De flyttade över sin festival till nätet med väldigt kort varsel. Skulle problemen med coronaviruset fortsätta så kanske även filmfestivalvärlden måste anpassa sig och göra digitala festivaler, säger han.

Och även om Cannes skulle få till en festival i sommar så tror Roger Wilson inte att den kommer kunna bjuda på det glitter och glamour som den vanligen förknippas med.

– Jag undrar vilka hollywoodstjärnor som ens i sommar kommer att våga åka över till Europa för att mingla på röda mattan?, säger Roger Wilson.

Hör Fredrik Sahlins, Christina Jeurling Birros och Roger Wilsons kommentarer i klippen ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet