Fredrik Strage är Sverige denna vecka och får därför klättra på Bolibompadraken. Foto: Estrid Bengtsdotter

Här kysser han Bolibompadraken – för Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Om du fick chansen att vara Sveriges röst för en vecka – vad skulle du då säga? I detta nu är det musikjournalisten Fredrik Strage som har uppgiften att vara Sveriges röst på Twitter. Ett konto som efter de senaste veckorna internationella debatt om Sverige ökat sina följare med 16 procent.

Donald Trump, Nils Bildt och Tim Pool med flera. Sedan årsskiftet är det många som har velat berätta sanningen om Sverige.

– Jag försöker återupprätta den svenska nationens stolthet med hjälp av cynismer och en hel del ironi, säger Fredrik Strage till Kulturnyheterna.

– Jag blev lite dubbelt kränkt när det var en amerikansk journalist tittade på Rosengård och sa: Aha är det här det värsta som Malmö har att erbjuda. Då tänkte jag, stick hem med dig. Det här är visst hiphop, det här är visst tufft.

”Svenska folket inombords”

Influerad av rockgruppen Kents låt ”La Belle Epoque” börjar Fredrik Strage sina tweets med ”Jag är”. 

– Om jag bara lyssnar till mitt hjärta så vet jag att jag har hela svenska folket inombords som talar genom mig. Jag skrev i går att jag åt semlor med en kompis som kom från Sri Lanka för 41 år sedan och att det är vad vi i Sverige kallar nyanländ, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det är en sån grej tar skruv bättre än att jag skriver att det är fel med rasism. Å ena sidan vill jag att Sverige ska vara den här socialistiska fina utopin som det har varit tidigare, men å andra sidan så blir jag lite glad att jag får ge en annan image än kocken i mupparna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.