Foto: SVT

Fredrik Virtanen: Jag kommer vidta fler rättsliga åtgärder

Uppdaterad
Publicerad

Cissi Wallin döms för grovt förtal efter att ha publicerat ett inlägg på Instagram där hon anklagar Fredrik Virtanen för våldtäkt. Fredrik Virtanen kommenterar nu saken i sin blogg, samt säger till SVT att han kommer vidta rättsliga åtgärder mot andra som spridit Cissi Wallins inlägg vidare.

Fredrik Virtanen vill inte kommentera domen direkt för Kulturnyheterna, utan hänvisar till ett blogginlägg. I texten uppger han att han är glad över domslutet, och att han nu vill gå vidare efter vad han kallar ”de värsta två åren i mitt och min familjs liv”. Vidare riktar han kritik mot de sociala medier som gjorde Wallins publicering möjlig:

”Skandaliseringen kvarstår. Internet glömmer inte. Facebook och Instagram har ännu inte tagit ansvar för att de fortfarande distribuerar kränkningarna till en masspublik. De amerikanska it-jättarna saknar skam.”

Virtanen kritiserar också de svenska medier som namngav honom hösten 2017: ”De borde säga högt att de skäms. De borde be om ursäkt. De borde häva straffet jag fått för att bli förtalad: yrkesförbud”, skriver Fredrik Virtanen.

”Ett samhälle där privata hämndmotiv, lynchmobbar och folkdomstolar stöter ut människor från sina sammanhang tror jag inte att någon vill ha, egentligen. Vad är det för värld?, fortsätter han.

Wallin: Jag kommer överklaga

Cissi Wallin säger till Kulturnyheterna att hon nu kommer att ta frågan vidare, och planerar att överklaga måndagens dom. Samtidigt säger hon att tingsrättens besked inte kommer som en överraskning.

– Jag är inte förvånad, och inte förtvivlad. Jag är förbannad, och eldar på under min vrede snarare än sörjer, säger hon.

– Beskedet är ett tydligt tecken på att vi lever under ett patriarkat. Att vi inte har ett rättsystem, utan ett felsystem.

Kommer vidta rättsliga åtgärder mot andra

När Cissi Wallin publicerade sitt inlägg hösten 2017 spreds det snabbt vidare genom andra kända personer med stora följarskaror på sociala medier, som Mia Skäringer och Camilla Läckberg.

I en sms-konversation med Fredrik Virtanen frågar SVT Kulturnyheterna om han kommer att vidta några rättsliga åtgärder mot andra som spridit vidare Cissi Wallins inlägg.

”O ja”, skriver Fredrik Virtanen.

Cissi Wallin säger å sin sida att det beskedet inte heller förvånar henne, och att det i grunden inte ändrar något av vad som ägt rum ur hennes perspektiv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer