Fredrik Virtanens bok Utan nåd kommer att ges ut i Sverige. Foto: Anders Wiklund/TT

Fredrik Virtanens metoobok ges ut i Sverige av norskt förlag

Publicerad

Tidigare Aftonbladet-journalisten Fredrik Virtanens uppgörelse i bokform med rapporteringen om honom under metoo kommer att ges ut i Sverige av norska Gloria förlag.

Sedan tidigare är det känt att Fredrik Virtanens bok Utan nåd ska ges ut i Norge. Nu rapporterar branschtidningen Svensk Bokhandel att norska Gloria förlag nästa år också ger ut boken i Sverige.

Svenska förlag däremot har bedömt att de inte vill ge ut boken, något som Fredrik Virtanen själv berättat om i ett inlägg i Expressen.

– Boken är en dokumentär som beskriver Virtanens situation, och som först och främst är en uppgörelse med medias hantering av hela hans situation. Det är en riktigt bra text. En universell text som jag tror kommer att vara av stort intresse även i andra länder än Sverige, säger Anne Gaathaug, förlagschef Gloria förlag, till Svensk Bokhandel.

Fredrik Virtanen anklagades förra hösten öppet i sociala medier för sexuella övergrepp, något som flera medier valde att rapportera om. Två publiceringar om anklagelserna, en i Svenska Dagbladet och en i Expressen, fälldes senare i Pressens opinionsnämnd.

Virtanen har hela tiden nekat till anklagelserna.

Utan nåd blir Gloria förlags första utgivning i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.