Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frej Larsson efter domen: ”Här förändras inget”

Frej Larsson efter domen: ”Här förändras inget”

Uppdaterad
Publicerad
Artisten Frej Larsson dömdes nyligen till villkorlig dom och dagsböter för hot mot tjänsteman. Hovrätten menar att Larssons låt Då ska hon skjutas, där en polis namnges, innehåller texter som varit ägnade att väcka allvarlig fruktan. Nu berättar han för Kulturnyheterna om sin syn på domen – som han tänker överklaga till Högsta domstolen.

Frej Larsson dömdes den 23 oktober av hovrätten för hot mot tjänsteman.

Tänkte du någon gång, när du skrev Då ska hon skjutas, att du inte skulle nämna polisens namn, att hon skulle kunna uppfatta det som ett hot om du gjorde det?

– Jag tänkte att det vore jävligt orättvist mot många poliser som gör ett bra jobb, att klumpa ihop dem med den här grejen som den här enskilda polisen gjorde. Som jag och många med mig tycker är långt utanför hennes arbetsuppgifter som polis, säger Frej Larsson.

I domen står det att dina texter ska ha varit ägnade att väcka fruktan.

– När man hör i tingsrätten att hon har sovit med tjänstevapnet hemma, kollat bomber under bilar och haft extra polisbeskydd… De hade bara behövt fråga mig eller kollat vad jag har gjort innan. Jag har inget uppsåt att väcka fruktan med min musik, eller hota någons liv. Det här är en konstform som jag har hållit på med sedan jag var liten.

Finns det något du ångrar med låttexten, efter hela den här processen?

– Nej, jag är jättestolt över den här låten och jag är jättestolt över mitt arbete. Allt som jag skriver är en del av mitt konstnärskap, jag arbetar svinhårt för att vara en av de bästa i världen på det jag gör.

Är du tvärtom glad för att du gjorde låten, och reaktionerna som följde?

– Superglad, varje gång i konstens historia så finns det ett litet utvalt antal som knuffar gränserna för vad man får göra i konsten, försöker hitta nya vinklar, nya sätt att se på gamla problem.

Kan det här förändra något för ditt arbete?

– Jag vet ju fortfarande inte, innan Högsta domstolen har fattat beslut, om det uppfattas som olagligt att göra rapmusik med våldsironiska inslag. Om den skulle säga att det är olagligt att göra den här typen av våldsironiska skildringar, även om man gör det så tydligt som jag tycker att jag har gjort det, så kommer det ändå vara omöjligt att sluta med mitt arbete.

Så det här förändrar inget i ditt arbetssätt?

– Här förändras inget.

Se intervjun i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer