Fricky från Umeå har släppt sin debut-EP Aqua Aura. Foto: Pressbild

Fricky vill vara sexig utan att vara sexistisk

Publicerad

Erik Friman har tidigare varit känd som ena halvan av rap-duon Broder John & Friman från Umeå. Men på solodebuten under artistnamnet Fricky har han bytt ut hiphopen mot en ny slags manlig R&B som vill vara sexig utan att vara sexistisk.

– Jag har ju en rad som går ”tusen år kommer gå innan någon sitter på en punani som du”. Och den är jag väldigt nöjd med. Jag uppskattar min tjej för att jag tycker att hon har den najsaste punanin i världen och jag tror inte att någon kommer ha det på tusen år, säger han.

Explicita låttexter om sex

Svensk R&B är en musikgenre som fått en ny storhetsperiod tack vare artister som Cherrie, Aleks och Mabel. Men R&B är också en genre som det ibland skrattats åt på grund av sina explicita låttexter om sex, med amerikanske R Kelly som det kanske tydligaste exemplet.

På Aqua Aura ger Fricky snarare den kär-kåta killen ett ansikte med rader som ”hur kan du se så bra ut, kom och ba ge mig avslut, sätt på mig”. Musikaliskt experimenterar han med flöjter, autotune och afropop.

Att han lämnade hiphopen för R&B:n berodde på att han upplever att han kan öppna sig mer och uttrycka fler känslor när han sjunger än när han rappar. Men att ifrågasätta hur man skriver om sex är något som han tror är nyttigt – inte minst efter höstens metoo-rörelse.

”Måste tippa lite på tå”

– Många killar tycker att det är extremt svårt att ens närma sig ämnet, att uttrycka attraktion, med tanke på hur försiktig man måste vara. Man måste tippa lite på tå tror jag, vilket inte är konstigt. Det är ganska sunt att behöva göra det för män.

Men hur gör man musik om sex som är sexig, utan att bli sexistisk eller sunkig?

– Jag tror det är enkelt: Att bara inte ha en sunkig inställning till sex. Jag tror att många pratar om sex på låtar och speciellt hiphop på ett visst sätt för att det är något man har lärt sig. Men om du känner själv att du uppskattar ämnet extremt mycket och kanske tycker om sex och har en sund relation till det, då tror jag inte att det blir sunkigt faktiskt.

Svårt att uttrycka känslor

Ett återkommande ämne på Frickys debut-EP Aqua Aura är just manlighet och vad det innebär att vara man idag. Låten ”Man” är skriven enbart utifrån pronomenet man, istället för jag.

– Om jag säger ”Jo men man har som svårt att uttrycka känslor” då säger inte jag att jag har svårt att uttrycka känslor utan jag lägger över det på alla andra människor som finns, typ. Det är ett sätt för mig att närma mig ämnet utan att lägga in mig själv i det vilket gör det enklare. Men också poängtera att det är väldigt många som gör så, och att det kanske är fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer