Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör frisören Sarah Åsard om hur sociala medier hjälpt många att våga ha sitt naturliga hår. Foto: SVT/Tiktok

Frisören om hår-boomen: ”En revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Videor om hur du tar hand om lockigt hår har blivit en allt större trend i sociala medier de senaste åren. Hashtaggen #curlyhair var en av de mest trendande inom skönhet med över sex miljoner visningar på en vecka, enligt Tiktoks eget statistikverktyg.

– Lockigt hår har inte bara blivit en trend, det har blivit mer accepterat, säger salongsägaren Sarah Åsard.

Sarah Åsard driver frisörsalonger och utbildar frisörer om texturerat hår. Hon berättar att tjejer med lockigt hår är en dedikerad grupp som ägnar mycket tid åt att hitta produkter och knep som man sedan delar med sig av i sociala medier.

– Jag tror att det är en revolution. Nu kräver du inte bara mer från dig själv, du vill också se det på till exempel tv, i reklamer och det sätter press på frisörer. Man måste lära sig.

Enligt Sarah Åsard finns det mer kunskap om texturerat hår i dag. Dock upplever hon fortfarande att kunder återberättar hur de blivit bemötta hos andra, där de behandlats som om det lockiga håret är ett problem.

– Att kunna klippa och färga är en sak. Men hur man tar hand om håret och hur man pratar med kunden som har lockigt hår är jätteviktigt, säger Åsard.

Hör salongsägaren om hur hon tycker att sociala medier hjälpt till att normalisera olika typer av hår, i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Frisören och salongsägaren Sarah Åsard ger sina bästa tips för att ta hand om håret. Foto: Kajsa Lundin/SVT & Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.