Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör personliga tränaren och sociala medier-profilen David Haroun om tre fitness-myter som sprids i sociala medier. Foto: SVT

Här är fitness-myterna som sprids i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Klipp som ”Så får du din sommarkropp på 8 veckor” och ”summer shredding program” dyker upp allt oftare i sociala medier-flödena nu när sommaren börjar närma sig.

Träningsprofiler erbjuder sina följare att köpa träningsupplägg och kostscheman som ska vara vägen till den så kallade drömkroppen – på bara veckor.

Träningsprofiler börjar värva sina följare till att gå med i utmaningar för att ”tappa fett och bygga muskler” inför sommaren. Foto: Instagram

Trenden syns även på Tiktok där hashtaggen #gymmotivation har visats drygt åtta miljoner gånger i Sverige den senaste veckan – vilket är högst av de nordiska länderna. Mest populär är den bland 18-24-åringar.

Bidrar till hets

David Haroun, som är personlig tränare, kostrådgivare och sociala medier-profil, har gjort sig känd på bland annat Tiktok och Instagram för att ifrågasätta trender och slå hål på fitness-myter som sprids.

Han menar att folk vill ha snabba lösningar, samtidigt som influencers som säljer sommarträningsupplägg spelar på människors impulser.

– Människor behöver en mer hållbar approach.

Se träningsprofilen David Haroun spräcka hål på tre vanliga fitnessmyter som sprids i sociala medier, i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.