Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Går man ner i vikt av protein? Blir man mer mätt? Hör dietisten gå igenom fem vanliga vanliga påståenden om protein. Vad stämmer – och vad stämmer inte? Foto: Tiktok/SVT

Tiktok översvämmat av mat-trenden – men vad är egentligen sant om protein?

Publicerad

I sociala medier promotas protein som någon form av mirakelkost. Det svämmar över av recept på proteinpannkakor, proteinglass, proteinbröd, proteinsnacks – ja, listan kan göras lång. Men hur mycket fokus behöver vi egentligen ha på protein i vår dagliga kost?

Hashtaggen #highprotein på Tiktok har setts 67 miljoner gånger i Sverige det senaste året och fem miljarder gånger över hela världen.

Bara den senaste veckan har samma hashtag tre miljoner visningar i Sverige, som ligger på tredjeplats över listan på länder där #highprotein har flest visningar. Mest populärt är det i Australien, följt av Finland.

Skärmdump på statistik från Tiktok – här är länderna där hashtaggen #highprotein varit mest populärt. Foto: Tiktok

Men hur viktigt är det egentligen att få i sig så mycket protein som möjligt vid varje måltid?

– För generell hälsa och överlevnad ser vi att 95 procent av befolkningen klarar sig på omkring 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Men har man som mål att optimera muskeltillväxt eller bibehålla stor muskelmassa så finns det fördelar med att lägga sig något högre, säger Malin Björklund, legitimerad dietist.

En person som väger 80 kilo skulle då behöva få i sig runt 64 gram protein per dag.

– De allra flesta behöver alltså inte fokusera på att öka sitt dagliga proteinintag, säger Malin Björklund.

Utan att ens försöka får svenskar i sig 1,1 – 1,2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag, menar Björklund, som säger att proteinbrist i Sverige är extremt ovanligt om man inte har någon form av ätstörning.

Kan man äta för mycket protein?

– I studier kan man inte se några indikationer på att ett högt proteinintag är skadligt för individer som är friska i övrigt, säger Björklund.

Det cirkulerar många påståenden om protein, men vad är sant och inte? Hör dietisten som sitter på svaren i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.