Afghanska kulturarbetare desperata: Massivt söktryck till Fristadsprogrammet

Uppdaterad
Publicerad

Fristadsprogrammet ICORN är ett nätverk av 75 städer som ger skydd till hotade författare, journalister, konstnärer och musiker. Nu ser de ett massivt söktryck från Afghanistan.

– Det har inte varit så här på väldigt, väldigt länge, säger Karin Hansson, nationell samordnare för ICORN Sverige.

ICORN heter Fristadsprogrammet som ger hotade och förföljda kulturarbetare möjlighet att söka tillfälligt skydd i städer runt om i Europa, och i Sverige har 25 städer anslutit till nätverket.

Just nu är situationen i Afghanistan tuff för många kulturarbetare som gömmer sig för talibanerna. Det märks också i antalet personer som hör av sig till ICORN och söker fristad.

”Enormt söktryck”

De senaste veckorna har 250 kulturarbetare hört av sig, och av dem har 54 gjort en officiell ansökan. Ett vanligt år har Fristadsprogrammet 140 sökande – totalt från hela världen.

– Vi ser ett enormt söktryck från Afghanistan de senaste veckorna, säger Karin Hansson, nationell samordnare för ICORN Sverige.

Uppmanar fler städer att ansluta

ICORN har inte möjlighet att erbjuda Fristad med en gång, utan processen tar oftast uppemot ett år. Men de gör så gott de kan för att hantera ärenden skyndsamt och hjälpa personer i akut behov vidare till andra aktörer. Nu hoppas Karin Hansson att fler städer ser behovet och ansluter till Fristadsprogrammet.

– Det är vad vi verkligen skulle behöva. Det är både ett sätt att visa vad man för värderingar i sin egen stad, men också att göra något för den internationella yttrandefriheten.

Hör mer om varför kulturarbetare är särskilt utsatta i Afghanistan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.