På universitetet i Sussex har August Stindbergs ”Fröken Julie” tagits bort. Foto: TT, Sussex university

”Fröken Julie” bortplockad från läslista på grund av självmord

Uppdaterad
Publicerad

Över tusen texter har försetts med triggervarningar och flera litterära verk har tagits bort från studieplanen vid universitet i Storbritannien för att de riskerar att uppröra studenterna. På universitetet i Sussex har August Stindbergs ”Fröken Julie” tagits bort.

”Den togs tillfälligt bort detta läsår, på grund av stor oro över den djupa tragedin med nyligen genomförda självmord bland studenter”, skriver en talesperson för universitetet till Kulturnyheterna.

Den brittiska tidningen The Times har samlat in information om litteratur som försetts med triggervarningar och som tagits bort från läslistor på grund av oro över deras innehåll från 140 universitet runtom i Storbritannien.

Två universitet, Essex och Sussex, svarade att de har tagit bort litteratur från läslistor med syfte att skydda studenterna från känsligt innehåll. Åtta universitet svarade att de i samma syfte hade ändrat litteratur från att vara obligatorisk läsning till att vara frivillig läsning.

Ett av de verk som tagits bort från läslistan vid Sussex universitet är August Strindbergs pjäs ”Fröken Julie”. En talesperson för universitet sade till The Times att den blivit permanent portplockad från en grundkurs på grund av att studenter klagat på dess potentiella psykologiska och emotionella effekter då den innehåller diskussioner om självmord.

Universitetet vill korrigera uttalande

”Formuleringen som användes i vårt svar var felaktig”, skriver en talesperson för universitetet. Strindbergs pjäs har endast plockats bort tillfälligt detta läsår, på grund av självmord hos studenter vid universitetet.

”Vi tar inte bort böcker permanent från läslistorna, men som på alla universitet gör vi regelbundet en översyn av den obligatoriska läsningen”, skriver talespersonen till Kulturnyheterna.

Man skriver också att ”Fröken Julie” högst troligt kommer att vara tillbaka på läslistan 2023.

The Times har hittat tusen exempel på verk som försetts med en triggervarning på universitetens litteraturlistor på grundkursnivå. Bland dem finns böcker av författare som William Shakespeare, Geoffrey Chaucer, Jane Austen, Charlotte Brontë, Charles Dickens och Agatha Christie.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer