Skådespelaren Basia Frydman. Foto: TT

Skådespelaren Basia Frydman är död

Publicerad

Skådespelaren Basia Frydman har avlidit 70 år gammal.

Basia Frydman föddes i Polen 1946 och kom till Sverige som tvååring. Hennes kollegor och vänner vittnar om en människa som alltid bar med sig en särskild sorts värme. Men från dess att Basia Frydman som barn läste dikter på Jiddisch på Judiska församlingen i Uppsala och sedan skaffade sig en gedigen skådespelarutbildning var hon också en udda fågel i den svenska teaterflocken.

Sedan 1982 har Basia Frydman tillhört Dramatens fasta ensemble och hon var en av grundarna till den judiska teatern.1994 blev hon nominerad till en Guldbagge i kategorin Bästa kvinnliga huvudroll för sin insats i filmen ”Kådisbellan”. 

”Helt egen”

– Basia var verkligen unik både som person och artist och i det svenska teaterklimatet var hon helt egen, säger Basia Frydmans vän och kollega, skådespelaren Hannes Meidal.
– Hennes uttryck gick rakt in i hjärtat hos så många. Hon kunde ge röst åt och hade en erfarenhet av utanförskap som kunde bli helt inkluderande.

Hannes Meidal beskriver Basia Frydman som en kulturbärare i vid bemärkelse.

– Kabarékulturen, 40-talssångerna, för att inte tala om hur hon tillsammans med författaren Salomon Schulman gav jiddisch en helt ny plats och betydelse i Sverige.

”Enormt omtänksam”

Hannes Meidal, som bland annat jobbat tillsammans med Basia Frydman på Dramaten, kommer att sakna henne mycket.

– Det blir enormt trist och tråkigt nu. Basia var en enormt omtänksam människa.

Basia Frydman blev 70 år gammal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer