Fynda i Dramatens klädförråd

Uppdaterad
Publicerad

Klädförråden på Dramaten i Stockholm är fulla till bredden. Här trängs allt ifrån alldagliga blusar och jeans, till de mest spektakulära kreationer. Men lagom till Dramatenhusets 100-årsjubileum och institutionens 220 år, ska nu runt 10 000 plagg säljas ut.

Det handlar om plagg från så tidigt som 1900-talets första hälft till kläder köpta eller sydda det senaste året.

– Vi återanvänder ju mycket kläder, men allt kan vi inte spara på, säger Barbro Hellsing, som är föreståndare för kostymförrådet.

Och det finns kläder att köpa för alla plånböcker. De billigaste plaggen kostar en 50-lapp och det dyraste hamnar runt 5000 kronor. Men priset är långt ifrån vad kläderna en gång kostade att tillverka. Barbro Hellsing uppskattar att många plagg snarare haft en prislapp på det dubbla. Och att se plaggen försvinna gör hon med blandade känslor.

– Det känns lite sådär faktiskt, man känner mycket för en del kläder. Men det är klart, en del saker har ju använts om å om igen, då är man nästan glad att dom försvinner, säger Barbro Hellsing.

Misantropen och Herr Marmelad

I det trånga förrådet finns rockar till salu från Ingmar Bergmans Misantropen. Sif Ruuds klänning från Idlaflickorna och Harriet Anderssons från Spöksonaten, trängs med gigantiska kreationer från Ett komiskt bländverk och en stram kostym från Hustruskolan. Det handlar om en salig blandning kläder.

Barbro Helsing har många favoriter. En kavaj kommer hon att ha extra svårt att skiljas ifrån, en sliten kavaj med brandgula ränder. Den kommer från barnpjäsen Katter och bars av skådespelaren och artisten Tommy Nilsson utklädd till Herr Marmelad.

– Ja, den här har jag svårt att skiljas ifrån, men det är väl för att jag tycker om Tommy så mycket, skrattar Barbro. Enligt en gul etikett går Tommys marmeladkavaj bort för 200 kronor jämt.

Säljer sällan ut

Oavsett om man gillar Tommy Nilsson eller någon annan skådespelare, så är det lördagen den 17 maj man har chansen att göra fynd på Dramaten. Utförsäljningar av det här slaget brukar göras ungefär vart femte år, så det gäller att passa på.

Susanna Johansson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.