Efter klagomål från grannar: Konsertlokal slutar med livemusik

Publicerad

De senaste åren har ett antal livescener tvingats lägga ned sin verksamhet på grund av klagomål från grannar som tycker att musiken har låtit för högt. I höstas blev det klart att musikföreningen Fylkingen tvingas lämna sina lokaler i Münchenbyggeriet i Stockholm. Och i förra veckan meddelade Fyrens Ölkafé i Göteborg att man ställer in resten av alla årets livespelningar.

– Vi har fått ställa in alla våra spelningar, allt som är livemusik på scen. Det är det huvudsakliga problemet, att våra grannar blir berörda av det, säger Jenniann Johannesson, en av ägarna av Fyrens Ölkafé i Göteborg. 

En tredjedel av livescenerna har försvunnit

Jenniann Johannesson är inte ensam om att vara bekymrad över att livemusiken tystnar. I Stockholm har en tredjedel av innerstadens livescener försvunnit under de senaste tio åren, enligt en undersökning gjord av P3 Musiknyheter.  

– Det blir allt dyrare att bo i innerstaden. Unga har inte råd att bo där, utan det är äldre människor som flyttar in – ofta till stadsdelar som blivit populära just på grund av kulturlivet. Men när de flyttar in märker de att det är jobbigt att det låter när det är läggdags. Då klagar de och många klubbar tvingas stänga eller flytta, säger musikjournalisten Tali da Silva. 

”Väldigt stor kostnad”

Enligt Göteborgs-Posten överskrider ljudnivåerna på Fyrens ölcafé lagens regler och för att dämpa ljudet behövs ett nytt innertak. Men det är svårt att sia om framtiden, menar Jenniann Johannesson på Fyrens Ölkafé.

– Även akustikerna som har mätt är osäkra på om det kommer gå att isolera taket. Det är en väldigt stor kostnad och vi är en jätteliten verksamhet som är beroende av våra livespelningar för att gå runt, säger Jenniann Johannesson.

Fylkingen tvingas flytta

2023 tvingas avant garde-scenen Fylkingen tvingas flytta ur sina lokaler i Münchenbryggeriet i Stockholm – eftersom deras verksamhet stör kontorslokalerna som ligger intill. Kägelbanan en bit därifrån har haft stängt sedan 2019 men öppnar igen efter årsskiftet med ett program som inte ska störa grannarna lika mycket.  

Trenden är inte entydig. Under samma tioårsperiod har Göteborg fått två nya livescener och i Malmö är läget oförändrat. 

Malmö inför kulturljudzon

Och i Malmö har politikerna en särskild satsning för att bevara stadens livescen: 

– Där har man infört en kulturljudzon. Alltså ett ställe i stan där det ska få lov att låta högt. Klubbar, scener – de som var där först är alltså viktigast och ska få lov att bevaras. Så de som vill bygga bostäder i närheten är medvetna om detta och man kan inte klaga när man flyttar in, säger Tali da Silva.  

– Det kanske skulle vara någonting för Stockholm, Göteborg och andra svenska städer att titta på, säger Tali da Silva.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.