Foto: TT

Galleristen: Beslutet bygger på en missuppfattning

Uppdaterad
Publicerad

Mia Klintewall på Galleri Kontrast befarar urholkad kompetens om Nordens fotoskola försvinner. Jobben finns, tror hon.

Igår kom beskedet att Nordens fotoskola inte får behålla sin YH-märkning och därmed förlorar sina anslag. Det finns inte tillräckligt med jobb för de nyutexaminerade, menar YH-myndigheten.

– Jag tycker att det är lite av en missuppfattning. Tidningarna satsar inte mindre, de säger upp anställda och sluter istället avtal med frilansare. Och det minskar ju inte kraven på hög kompetens hos fotografer, säger Mia Klintewall på Galleri Kontrast.

”Frambringat de främsta“

Galleri Kontrast har samarbetat med skolan sedan 90-talet och galleriets största och mest omtyckta utställning är den då eleverna varje år ställer ut sina examensjobb.

– Det är framtidens bildjournalister. Skolan har ju frambringat de främsta bland dokumentär- och pressfotografi, säger Mia Klintewall.

Hög nivå i dag

På lång sikt befarar hon en urholkad kompetens inom bildjournalistik om en av landets YH-utbildningar försvinner.

– Vi har en hög, hög nivå i svensk press. Det tror jag beror på två fina bildjournalistikutbildningar i Stockholm och Sundsvall. Det är inte en för mycket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.