Game of thrones-skaparna Dan Weiss och David Benioff hade gjort saker annorlunda, men vill inte klandra sig själva. Foto: Evan Agostini/AP/TT

Game of Thrones-skaparna om sista säsongen: ”Finns saker vi skulle gjort annorlunda”

Publicerad

I en ny bok uttalar sig Game of thrones-skaparna om den avslutande säsongen, som både har prisats och hatats av tittarna. Det skriver NME.

Game of thrones-skaparna David Benioff och Dan Weiss gick från att vara älskade av seriens trogna följarskara, till att bli syndabockar för den sista säsongen, som många tyckte var ett ovärdigt avslut på den populära serien. Vissa menade att det gick för fort, att det var för mörkt eller för dåligt utfört. För de som inte har sett klart Game of thrones, undviker vi att gå in på mer detaljer än detta.

– Så många jobbade så hårt på varje liten del. När du säger något kritiskt kan det låta som att du skyller på någon annan. Och egentligen är det bara vi två som kan klandras – och jag vill verkligen inte klandra oss, säger Dan Weiss.

Bok om serien

Skaparna intervjuas i den nya boken, Fire cannot kill a dragon, där Entertainment Weekly-journalisten James Hibberd skriver om serien med allt arbete och alla turer som ligger bakom den.

– Det finns definitivt saker vi skulle göra annorlunda. Men jag vet inte om det är något som jag vill diskutera offentligt, säger David Benioff.

Andra producenter uttalar sig

I boken är det ett flertal andra producenter till serien som uttalar sig om avslutningen. Exekutiva producenten Carolyn Strauss säger att det alltid kommer finnas någon som tror att de kunde göra ett bättre avslut.

– Om andra tycker att de hade en bättre idé, kan de göra det själva, säger hon.

Hennes kollega, producenten Christopher Newman, säger att han inte ångrar någonting med den sista säsongen.

– Jag tycker att det var det bästa vi någonsin gjort. När folk säger ”jag var inte nöjd med slutet”, så tror jag att ingen hade varit nöjd med deras slut heller om de skrivit det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.