Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilder på Gamla Filmfabriken från programmet Sveriges Magasin från 1974 i klippet. Foto: TT

Gamla Filmstaden blir europeiskt filmarv

Uppdaterad
Publicerad

Gamla Filmstaden i Råsunda utnämns till Treasure of European Film Culture, en utmärkelse som delas ut till platser med historiskt värde inom europeisk film.

Fontana di Trevi i Rom, Centro Buñuel Calanda i Spanien och The Notting Hill Bookshop i London är exempel på filmhistoriska platser som tidigare utnämnts till Treasures of European Film Culture, som delas ut av European Film Academy.

I år är Gamla Filmstaden i Råsunda i Solna en av de åtta platser som tilldelas utmärkelsen.

– Denna fina utnämning, den fjärde i raden för svensk del, befäster vårt land som under ett drygt sekel spelat en avgörande roll för filmhistorien, säger Anna Croneman, vd på Svenska Filminstitutet.

Kallades ”Sveriges Hollywood”

Gamla Filmstaden, som kom att kallas Sveriges Hollywood, byggdes 1919 och var vid invigningen Europas geografiskt största filmstad.

Flera stora stjärnor inom svensk film började sina karriärer på området, så som Ingrid Bergman, Sickan Carlsson och Max von Sydow.

Närmare 400 filmer och tv-serier spelades in på Filmstaden mellan 1920 och 1999, däribland Bergmans ”Det sjunde inseglet” och ”Sommarnattens leende”.

Treasure of European Film Culture har tidigare delats ut till tre platser i Sverige: Bergmancenter på Fårö, Hovs hallar i Skåne och Tjolöholms slott i Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.