Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
25-åriga Faysa Idle växte upp i Tensta och debuterar nu med uppväxtskildringen ”Ett ord för blod”. Foto: Martin Ekelin/SVT

Faysa Idle skriver självbiografiskt om gängkrigets Järva: ”Viktigast att folk ska förstå”

Publicerad

Faysa Idle växte upp mitt i gängkrigets Järva och har förlorat både barndomsvänner och familjemedlemmar till gatuvåldet. Nu släpper hon en bok om sin uppväxt i Tensta.

 I ”Ett ord för blod” skildrar Faysa Idle hur det är att växa upp och slitas mellan författardrömmar, hedersförtryck och gängvåld.

— Viktigast för mig är att folk ska förstå hur saker egentligen ligger till. Och vad det gör med oss i hjärnan. Hur det här kriget påverkar oss inifrån. Det är alltid det yttre vi pratar om, aldrig vad som händer inuti oss, säger Faysa Idle till SVT Kulturnyheterna.

Idles storebror blev tidigt indragen i kriminalitet och blev med tiden en av Sveriges mest ökända gängledare. Också hennes barndomsvänner vänder sig emot varandra med dödligt resultat. En dag kastas familjens tillvaro omkull när en annan av Faysas storebröder, som aldrig haft kriminella kopplingar, hittas mördad.

Kvinnorna i händelsernas centrum

Faysa Idle skildrar hur gängvåldet drabbar hela bostadsområden och sprider sorg över oskyldiga familjer. Samtidigt vill hon också adressera sociala orättvisor ur ett kvinnligt perspektiv.

— Jag vet att många grabbar kanske inte vågar uttrycka de sorgsna känslor som jag vågat uttrycka. De kanske inte vågar säga att det här har tagit på dem. Men det har tagit på en. De har inte kommit till insikter. Det är därför jag ger den här boken, så att de ska fatta. Jag ska lösa deras gåtor åt dem. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.