Är kulturjournalister hårdare mot metoo-män än mot kriminella rappare?

Uppdaterad
Publicerad

Debatten om rapparen Yasin har fått en ny vändning. Kulturjournalister som Hynek Pallas och Lisa Irenius upplever att opinionen tenderar att vara hårdare mot kulturskapare som anklagas för sexualbrott än våldsbrott.

Ett exempel som tas upp i debatten är franska regissören Roman Polanski, som anklagades för att ha haft sex med minderårig på 70-talet. Under metoo fick kritiken mot honom nytt liv, och protester hölls mot att han fick utrymme och priser. Även här i Sverige väckte metoo-rörelsen diskussioner om vilka som ges utrymme och hyllas i kulturen.

Men när nu rapparen Yasin fått priser på P3 Guld-galan – samtidigt som han misstänks för allvarliga brott – så är många kulturskribenter och andra kulturaktörer överens om att man måste skilja på verk och person. Nu reagerar flera debattörer på vad de menar är dubbla måttstockar i debatten, bland annat Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet.

I videon kan du få koll på debatten om hyckleri på kultursidorna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.