Vem är artisten Haval? Få koll i videon.

Grammisnominering till brottsmisstänkte rapparen Haval

Uppdaterad
Publicerad

Två av de rappare som står åtalade för den uppmärksammade kidnappningen av en minderårig artist i Stockholm förra året har nu grammisnomineringar. Yasin Mahamoud, som anklagas för att ha varit med och planerat brottet, och Haval Khalil – som står åtalad för både kidnappningen och det efterföljande rånet.

Yasin har varit en av de största artisterna i Sverige på senare år, och är enormt uppmärksammad för albumen 98.01.11 och More to life. Han är nominerad i kategorierna årets hiphop, årets textförfattare, årets album och årets artist.

Haval slog igenom stort på den svenska hiphopscenen med albumet Inloggad sommaren 2020, och har nått miljontals lyssningar på strömningstjänster med singlar som Kontrollzon, Klass 1 och Kandahar. Han är nominerad i kategorin årets nykomling.

Artisten har själv kommenterat sin häktning i musikvideon till singeln Hayati, där ett flertal personer poserar iklädda t-shirts med texten ”Free Haval”. I samband med låtsläppet i december publicerade han också en kommentar på Instagram:

”Tack för all support och för att ni pumpar Hayati! Ingen cell kan stoppa mig från att släppa musik jag lovar det kommer mer”.

Nomineringarna av brottsåtalade artister har väckt debatt och hård kritik under våren, efter att Yasin prisades på P3 Guld-galan. Såväl Haval som Yasin Byn nekar till brott.

I videon ovan kan du få koll på artisten Haval.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.