Foto: TT

Gedin: ”Tranströmer gjorde poesin tillgänglig och betydelsefull på samma gång”

Uppdaterad
Publicerad

Den Nobelprsitagande poeten Tomas Tramströmer har gått bort. Jessika Gedin, programledare för SVT:s litteraturprogram Babel, förklarar poetens storhet, även på ett internationellt plan.

– Det är få röster som samlar alla – och det gjorde han. Unga, gamla, kvinnor, män, nykläckta läsare och veteraner. När texten når det djupast mänskliga. Det vi alla är. Det är sällsynt. Mycket stort när det händer, säger Jessika Gedin, programledare för SVT:s litteraturprogram Babel.

Vad ska man läsa om man vill lära känna Tomas Tranströmers poesi?

Tomas Tranströmer död

–  Man kan läsa vad som helst. Han skriver med sån musikalitet och enkelhet. Men jag tänker själv plocka fram För levande och döda igen.

Vad har Tomas Tranströmer haft för betydelse för nutida poesi ?

-- Tranströmer har haft stor betydelse. Och inte bara i Sverige. Han är översatt och älskad över hela världen. Och han har nog haft sin största betydelse på det sätter: att med stor vikt och stor lätthet gjort poesin tillgänglig och betydelsefull på samma gång, säger Jessika Gedin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tomas Tranströmer död

Mer i ämnet