Helena Wahlström Henriksson professor på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet menar att framväxande anti-genderrörelser legitimerar aggressivitet mot forskare. Foto: Andreas Idén/SVT

Genusforskaren: ”Anti-genderrörelser kan legitimera aggressiva handlingar”

Uppdaterad
Publicerad

På flera universitet runtom i Sverige vittnar genusforskare om att de upplever hat och hot riktade mot dem och ämnet. ”Flera av oss tänker oss för en eller två gånger innan vi uttalar oss offentligt kring vår forskning”, skriver genusforskaren Fanny Ambjörnsson till Kulturnyheterna.

SVT har tidigare rapporterat att genusforskare behöver utstå grova hot på grund av sitt forskningsområde och att Göteborgs universitet har plockat ner skyltarna som visar var det nationella sekretariatet för genusforskning ligger efter att en bombatrapp hängts på dörren.

Nu vittnar ytterligare forskare vid flera universitet runtom i Sverige om att de drabbats av hot.

En genusforskare berättar hur hen fått mejl med både dödshot och hot om våldtäkt på grund av sitt forskningsområde. Hen har också fått flera mejl från en annan person som skriver på samma tema. Forskaren vill vara anonym för att slippa dra till sig flera hot. Hoten är polisanmälda av universitets säkerhetsavdelning.

Inte ovanligt med obehagliga kommentarer

Fanny Ambjörnsson, genusforskare vid Stockholms universitet, berättar att det inte är ovanligt att deras forskare blir kontaktade med obehagliga, osakliga eller påträngande kommentarer.

”Detta har som konsekvens att flera av oss tänker oss för en eller två gånger innan vi uttalar oss offentligt kring vår forskning”, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

Även Britt-Inger Keisu som är föreståndare vid Umeå centrum för genusstudier berättar att de upplever hat och hot.

”Men jag vill inte gå in på detaljer vad som hänt. Detta menar vi skulle kunna 'glädja' den eller dom som riktar hat och hot mot genusvetenskapen. Det vill vi inte bjuda på. ”, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

”Framväxande anti-genderrörelser en större fråga”

Helena Wahlström Henriksson är professor på Centrum för genusvetenskap vid Uppsala universitet. Hon berättar att direkta hot mot forskare har förekommit där, men hon upplever inte att problemen har ökat de senaste åren.

– Naturligtvis är det viktig att lyfta att det förkommer hotfulla incidenter mot genusforskare. Men sen finns en större fråga och det är de framväxande anti-genderrörelser som finns både i Sverige, Europa och globalt, säger hon och fortsätter:

– I Ungern har det tagit sig uttrycket att en regering bestämmer sig för att stänga ner genusvetenskapen vid ett universitet.

Kan legitimera aggressiva handlingar

Helena Wahlström Henriksson menar att populistiska strömningar i politiken tillsammans med nedlåtande och aggressiva uttalanden om genusvetenskap i media kan utgöra ett hot mot den genusvetenskapliga forskningen.

– Båda de här sakerna samtidigt kan legitimera aggressiva handlingar mot genusvetenskap från olika håll. Det ser jag som ett stort problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.