Analysen är på onsdagsmorgonen klar och visar att den misstänkta bomben var ett attrapp. Foto: SVT

Misstänkt bomb var inte skarp

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta bomben som hittades utanför lokalerna till Nationella sekretariatet för genusforskning var inte skarp. Det meddelar polisen, som dock fortsätter att utreda fallet.

– Det såg ut som att den var skarp, men visade sig vara en attrapp, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Det var under tisdagsmorgonen som ett misstänkt farligt föremål hittades hängande på dörren till Nationella sekretariatet för genusforskning. Ett stort polispådrag under hela förmiddagen kulminerade när nationella bombskyddet sköt sönder föremålet.

Händelsen rubriceras fortfarande som grovt olaga hot, och förundersökningen är inte nedlagd, uppger polisen för SVT Nyheter Väst.

– Det såg ut som att den var skarp, men visade sig vara en attrapp vid närmare teknisk undersökning och analys, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson i region Väst.

Dna-prov ska tas

Enligt Hans Lippens är en attrapp helt ofarlig.

– Det hade inte hänt någonting om någon hade tagit i dörrhandtaget. Det här är för att skrämmas på något sätt. Nu kommer vi att ta dna-prover, fingeravtryck och titta på hur det här föremålet var emballerat. Sedan ska det skickas vidare för undersökning, så får vi se vad som ligger bakom det här, säger Hans Lippens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.