Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gamla och nyskrivna låtar på jiddisch i Georg Riedels sista projekt. Foto: bilder ur filmen I Georg Riedels jiddischland

Georg Riedel utforskar jiddisch i ny dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Den nyligen bortgångne kompositören Georg Riedel lämnade efter sig en stor kulturskatt. I mars är det premiär för en dokumentärfilm där han sent i livet – genom musiken – utforskar det judiska språket jiddisch.

– Jag tänkte att det skulle vara roligt att göra sånger i någon slags jiddischtradition som jag egentligen inte visste ett dugg om, berättar Riedel.

Georg Riedel blev nyfiken på jiddisch när han läste barnboken ”Dos Nisele” av Sara Schulman. Det är också med Schulman som han snart 90 år gammal börjar utforska sina jiddischrötter.

Det hela utmynnar i ett gigantiskt projekt, bland annat med en barnteaterföreställning, en sångbok, Astrid Lindgren-låtar på jiddisch och nyskriven musik i samarbete med poeten Salomon Schulman.

Talade inte språket själv

– Han talade ju inte jiddisch själv och tydligen ingen i hans familj. Men han tyckte mycket om själva musiken i språket, berättar Isabella Johanson som gjort filmen om Riedels sista stora projekt, med syfte att närma sig sitt judiska arv.

– Min idé med den här jiddischmusiken var bland annat att blanda teatralisk eller sentimental sång med lite cirkusaktig, kabaréaktig musik, berättar Riedel i dokumentären.

Dokumentären går att se i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.