En bild från den anti-prideprotest som hölls i Tbilisi i Georgien i förra veckan, vid vilken en tv-fotograf utsattes för en svår misshandel. Foto: TT

Georgiska protester efter journalistdöd

Publicerad

”Avgå!” Oppositionspolitiker i Georgiens parlament kräver premiärminister Irakli Gharibasjvilis avgång, efter den uppmärksammade dödliga misshandeln av en tv-fotograf.

Kaotiska scener utspelades på måndagen inne i parlamentet, där oppositionella ledamöter bråkade med kollegor från det styrande partiet Georgisk dröm. De oppositionella ska ha intagit talmannens stol och anklagat det styrande partiet för att se mellan fingrarna när det gäller våld mot mediearbetare – tills vakter förde bort dem från kammaren.

Även på måndagskvällen, liksom föregående kväll då 8 000 deltagare samlades, protesterades det utanför parlamentet. Runt 2 000 demonstranter krävde premiärminister Gharibasjvilis avgång och lovade fortsatta manifestationer.

”I en blodpöl”

Tv-fotografen Aleksandre Lasjkarava misshandlades i förra veckan när han filmade en motprotest mot en prideparad i huvudstaden Tbilisi. Själva prideparaden hade ställts in men högerradikala grupper och präster från den konservativa ortodoxa kyrkan demonstrerade ändå – och drabbade samman med polis och journalister.

Fotografen, som jobbade för den oberoende tv-kanalen Pirveli, misshandlades och fick flera frakturer i ansiktet. I söndags hittades han död i sin säng.

– Min kameraman låg i en blodpöl. De slog honom skoningslöst i 20 minuter, har kollegan Miranda Bagharturia berättat om det inträffade.

Totalt uppges fler än 50 journalister ha misshandlats i samband med protesten.

”Anti-kyrklig konspiration”

Premiärminister Gharibasjvilis själv har kallat tv-fotografens död för ”en otrolig tragedi” och sagt att den ska utredas. Men de nu pågående protesterna är en ”fördömd” och ”anti-kyrklig konspiration” som iscensatts av expresidenten Mikhail Saakasjvili, påstår premiärministern.

Hans parti Georgisk dröm har kritiserats för att i tysthet stödja homofobiska och nationalistiska grupper.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.